مسجد داش آغلیان خوی
مسجد داش آغلیان یکی از قدیمی ترین مساجد استان آذربایجان غربی است که در شهرستان خوی است که تاریخ ساخت آن به اواخر دوره قاجار میرسد
هم اکنون نیز این مسجد آباد و دایر میباشد
علت نامگذاری مسجد به این نام ، وجود سنگی به نام داش آغلیان در آن است که در محفظه ای نگه داری میشود برای مردم منطقه و زیارت کنندگان احترام خاصی دارد..
بنابه روایات و نقل قولهای اهالی منطقه، در هنگام ماه محرم و در روزهای عاشورا و تاسوعا قطرات آب از این سنگ به خارج تراوش میکند.
بنای اولیه مسجد با نظارت حاج شیخ عبد الوهاب نمازی (متوفی۱۳۵۸ه ق) ساخته شده است.
ایوان مسجد دارای ۴ ستون چوبی است که مسجد را به سه قسمت تقسیم کرده اند.
در تاریخ دوم شهریور ۱۳۷۸ مسجد داش آغلیان به عنوان آثار ملی به شماره ۲۳۹۰ به ثبت رسیده است
معماری مسجد داش آغلیان
مساحت مسجد داش آغلیان تقریبا ۴۰۰ متر مربع است و دارای سقفی بدون ستون و چوبپوش است،
فضای داخلی مسجد در دو قسمت شبستان مردانه (به صورت مربعی به اندازه ۸*۸ متر با پوشش چوبی تخت) و شبستان زنانه (که کوچکتر از قسمت مردانه ، میباشد بشکل مستطیل و سقف آن با تیر آهن طاق ضربی با آجر چینی حصیری) اجرا گردیده است.
پایه ها و هلال درب ورودی مسجد با آجر تزئین شده است، بالای درب ورودی مسجد، کتیبه ای به ابعاد تقریبی ۹۰×۶۰ سانتی متر دیده می شود که حاوی نوشته هایی در چهار ستون است و متاسفانه به خاطر فرسایش آن خوانده نمی شود.
درب و پنجره این مسجد بزرگ و رو به حیاط میباشد. عمده تزئیناتی که در مسجد داش آغلیان به کار رفته، گچ بری ساده ای است که در سرتاسر دیوارها کشده شده و همچنین کاشی کاری هایی با نوشته های آیات قرآن مجید در این مسجد دیده میشود.
بام مسجد بصورت شیروانی بوده که سقف آن چوبی میباشد.
درب اصلی ورودی حیاط مسجد از سمت غربی به داخل مسجد باز میشود و درب دیگری در قسمت شمالی حیاط دومین ورودی حیاط مجموعه میباشد
عمده مصالح بکار رفته در ساخت این مسجد آجر، چوب، سنگ و ملات آهک و شن است.
اجرای برنامه های مذهبی در طول سال و حضور مستمر رئیس دفتر تبلیغات اسلامی ، هئیت امناء آگاه و فعال ، حضور مداحان و بسیجیان، این مسجد را تبدیل به یکی از قطبهای فرهنگی شهر کرده است.
آدرس دقیق مسجد داش آغلیان : استان آذربایجان غربی- شهرستان خوی -خیابان شهید صمد زاده – کوچه امیر دیوان
تاریخی ,جاذبه تاریخی خوی ,خوی ,مذهبی, مسجد