تپه باستانی قلاچی بوکان
تپه باستانی قلاچی بوکان
محوطه تپه باستانی قلاچی در ۸ کیلومتری شمال شرقی بوکان در روستای قلاچی واقع شده است. تپه قلاچی مربوط به دوره حکومت مانایی ها با شماره ۲۸۳۳ در سال ۱۳۸۳ ثبت ملی شده است.
این تپه یکی از آثار قدیمی ایران مربوط به حکومت های بومی قبل از ورود آریایی ها است.
تمدن مانایی های از قدیمی ترین تمدن های ایران زمین بوده که همزمان با حکومت های اورارتور و آشور در شمال غرب ایران حکومت داشتند.
در شمالغرب ایران در سه نقطه آثار مربوط به حکومت مانایی ها مشاهده میشود.
- تپه حسنلو در نقده
- زیوییه استان کردستان
- تپه قلاچی در بوکان
به احتمال زیاد یکی از کاندیدهای مهم مرکز حکومت مانایی ها ، همین تپه قلاچی بوکان است.
در این محوطه تاریخی، آثار سه نوع ساختمان و اثر در این محوطه مشاهده میشود.
- محوطه نیایشگاه : میتوان گفت این محوطه به عنوان نیایشگاه و محل عبادت مانایی ها استفاده شده است. در سال ۱۳۶۳ شمسی توسط آقای اسماعیل یغمایی کاوشهایی در این زمینه انجام شده و کتبه ای به خط آرامی کشف شد که در آن به صراحت به خدای خالدی (خدای جنگ مانایی ها) اشاره شده بود که نشان دهنده وجود معبد در این قسمت میباشد. دلیل دیگری نیز دلالت بر این موضوع دارد و آن وجود چاله ای در این محوطه میباشد که بیش از ۵۰۰۰ استخوان در آن یافت شده است که همگی نشان از ضبح مذهبی دوره ی مانایی ها بوده است.
- دژ نظامی : بقایای این دژ هم اکنون به صورت سنگ فرش در قسمت جنوبی تپه باستانی کاملا مشهود میباشد.
- بقایای ساختمانهایی که کاربرد اجتماعی داشتند.
در محوطه باستانی قلاچی بوکان در دوره کاوش و حفاری انجام شده است.
- یک مورد کاوش نجات بخشی بوده که آقای اسماعیل یغمایی در سال ۱۳۶۳ انجام داده است که در طی آن قسمت وسیعی از این محوطه در آسیب و نابودی نجات داده شده است.
- مرحله دوم در فاصله سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۵ شمسی توسط آقای بهمن کارگر انجام گردیده است.
آثاری که در این محوطه باستانی کشف شده به دو دسته تقسیم شده اند:
- خشت های خامی که خود دیوارها استفاده شده و به عنوان قسمت های داخلی از خشت خام و سنگ ریزه و سنگ لاشه استفاده شده
- قسمت دوم آجرهای لعاب دار میباشند که به گفته ی کارشناسان بالغ بر ۱۳۵۰ آجر لعاب دار بوده که دارای موضوعاتی چون الهه بالدار و هندسی و گیاهی و بز شاخدار و سایر موضوعات بوده که به احتمال زیاد نماد منطقه قلاچی و یا تمدن مانایی بوده است.
در اصطلاحی این منطقه به نام یزرتو یا ایزرتو شناخته شده که نام قدیم تمدن مانایی ها شهر ایزرتو بوده است. و این احتمال وجود دارد که شهر ایزرتو پایتخت مانایی ها بوده است.
لیست جاذبه های گردشگری بوکان (کلیک کنید)
تپه قلاچی , تپه باستانی قلایچی بوکان, محوطه باستانی قلایچی
GHALAICHI HILL BUKAN, آثار تاریخی آذربایجان غربی ,بناهای تاریخی بوکان, تاریخی, تپه باستانی قلاچی, تپه باستانی قلایچی ,تپه حسنلو در نقده ,تپه قلاچی در بوکان ,تپه قلایچی بوکان ,تپه های تاریخی ,جاذبه های تاریخی بوکان ,جاذبه های گردشگری بوکان, جاهای تاریخی بوکان ,جاهای دیدنی بوکان ,روستای قلاچی بوکان ,روستای قلایچی بوکان ,زیوییه استان کردستان ,قلاچی بوکان, قلایچی بوکان, قلعه های بوکان ,گردشگری بوکان, مکان های تاریخی بوکان, مکانهای دیدنی بوکان